Dukay - Sagmeister borászat
  • Dukay - Sagmeister borászat
  • Dukay - Sagmeister borászat
  • Dukay - Sagmeister borászat
  • Dukay - Sagmeister borászat

RÓLUNK

Dukay - Sagmeister borászat

A szerémi Tarcal-hegyen, Ürög és Nyárád történelmi dűlőiben organikus módon, alacsony hozamokkal termesztünk őshonos szőlőket a Fruska Gora Nemzeti Park területén illetve szűk környezetében, összesen 7,4 hektáron.

A fajtaválasztékot a minőség és a hagyománytisztelet határozta meg – mi hoztuk vissza a hegyre a szigetit (furmintot) és a hárslevelűt, de a kadarka egyik változatát is mi írattuk be a szerb fajtajegyzékbe. Mellettük szerémi zölddel és a régóta meghonosodott kékburgundival foglalkozunk.

Boraink a természetesség jegyében készülnek, a termőhelyi és évjárati sajátosságok kiemelésével, spontán erjesztéssel, adalékanyagok nélkül, alacsony kénhasználattal.

A pince a Tisza menti Magyarkanizsán található, 150 km-re a szőlőinktől. Borászatunkat Nagy József (Josef Nadj), az egyik legjelentősebb, világhírű koreográfusunk alapította. 

A SZERÉMI BORVIDÉK

Dukay - Sagmeister borászat

A Tarcal-hegy ősi röghegy – a Pannon-tenger egykori szigete. Geológiailag igen változatos: palák, márgák, mészkövek, dolomit, homok- és görgetegkövek, pannon agyag alkotják. Több helyen át-átszövik magmatikus kőzetei: a régi szerpentin és a fiatalabb riolit-dacit-trachit-andezit, és azok tufái. A legfiatalabb réteg a lösz.

A helyenként magas vastartalom komplex savszerkezetet biztosít. A borvidék klímája mérsékelt kontinentális, de a hegy déli oldalán -16 °C alá elvétve megy a hőmérséklet. Az évi középhőmérséklet 11,2 °C, míg az évi csapadék 580-730 mm. A napsütéses órák száma 2100. 1960 óta Szerbia első nemzeti parkja.

TÖRTÉNET

Kilenc római császár, köztük Probus, az európai szőlőtelepítések úttörője is a szerémi Szávaszentdemeteren (Sirmium) született, de már a kelták is műveltek itt szőlőt. Ambrus Lajos jegyzi: „ Bél Mátyás óta bortörténeti közhely, hogy az egész Kárpát-medencei borászat innen terjedt szét.” Árpád-házi királyaink több hullámban telepítettek le vallon francia szőlőműveseket, s a hegy délszláv elnevezését valószínűleg ez magyarázza: Fruska Gora, azaz Frank-hegy. Mátyás király krónikása, Galeotto Marzio így vélekedik: „Nem tehetem, hogy a Szerémség boráról hallgassak – annyira kellemetes ez, hogy nehéz lenne párját találni a földkerekségen.” Magyarra a szerémi Kamancon kezdték fordítani a Bibliát – jelentős és tehetős polgárság élt a szőlőhegyen, de szegedi és pesti polgároknak is voltak itt szőlőbirtokai. A magyar királyság legelső bora egészen a XVI. sz. elejéig. Vámtételek bizonyítják, a sorban második somogyi bornál legalább kétszer drágább. A török veszély elől a szerémi borászok elsősorban Tokajban ill. a Mecsek-Balaton-Somló vonalon találtak új otthonra. Olaszrizling, szigeti, hárslevelű, juhfark, sárfehér… – jó nevű szőlőink. A kadarka pedig Szerémségből került Ménesre is, s elsősorban a szerbek segítségével terjedt szét a Kárpát-medencében, így Szekszárdon, Budán, Egerben. Az első ampelográfiai fajtaleírás Bólics Prokop, a rakováczi ortodox monostor archimandritája nevéhez fűződik – 1816-ban Budán jelent meg Szoversen Vinodelac (Tökéletes vinczellér) c. könyve.

Mátyás király krónikása, Galeotto Marzio így vélekedik: „Nem tehetem, hogy a Szerémség boráról hallgassak – annyira kellemetes ez, hogy nehéz lenne párját találni a földkerekségen.” Magyarra a szerémi Kamancon kezdték fordítani a Bibliát – jelentős és tehetős polgárság élt a szőlőhegyen, de szegedi és pesti polgároknak is voltak itt szőlőbirtokai. A magyar királyság legelső bora egészen a XVI. sz. elejéig. Vámtételek bizonyítják, a sorban második somogyi bornál legalább kétszer drágább. A török veszély elől a szerémi borászok elsősorban Tokajban ill. a Mecsek-Balaton-Somló vonalon találtak új otthonra. Olaszrizling, szigeti, hárslevelű, juhfark, sárfehér… – jó nevű szőlőink. A kadarka pedig Szerémségből került Ménesre is, s elsősorban a szerbek segítségével terjedt szét a Kárpát-medencében, így Szekszárdon, Budán, Egerben. Az első ampelográfiai fajtaleírás Bólics Prokop, a rakováczi ortodox monostor archimandritája nevéhez fűződik – 1816-ban Budán jelent meg Szoversen Vinodelac (Tökéletes vinczellér) c. könyve.

A hegy szakrális központja Ürög. Itt sorakozik fel a feltételezhetően Pálos alapítású, ma szerb görögkeleti monostorok java (Kis- és Nagy-Remete, Görgeteg…) További jelentős települései: Pétervárad – a Duna Gibraltárja, Újlak – Kapisztrán János sírhelye, s itt található Horvátország egyik legnagyobb borászata, Karom – hozzá kötődik a szerémi borászat ma talán legismertebb borkülönlegessége, a karlócai ürmös.

A nemzeti parkot jellemzően vegyes erdők borítják (92,3%): ezüst hárs, kocsánytalan tölgy, cser, bükk, gyertyán. Szerbia legjelentősebb szarvasgomba lelőhelye. Az állatvilágból egy érdekesség: sok a ragadozómadár – talán ennek is köszönhető, hogy nagyon ritka a seregély.

Tarcal régió

KLUB

Hírlevél

A klubtagok részére tájékoztatót küldünk időszerű időszerű kínálatunkról és rendezvényeinkről.

Ezüst klubtag

Az EZÜST tagság évi 24 palack vásárlására kötelez
10%-os
kedvezmény mellett.

Arany klubtag

Az ARANY tagság évi 60 palack vásárlására kötelez
15%-os
kedvezmény mellett.

A tagságom megszüntetése

HÍREK

KAPCSOLAT

Címünk
Nikola Tesla u. 13
24420 Magyarkanizsa


Elérhetőség
info@dukay-sagmeister.com
+381 62 779 664

srpski magyar english

Dukay - Sagmeister borászat

© Copyright 2019 DUKAY - SAGMEISTER - All Rights Reserved | Webbed by: InfoText Infotext